GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Francesc Roca. Cinc segles en 300 clics

Francesc Roca. Cinc segles en 300 clics


Gràcies al catàleg en línia WorldCat Identities podem conèixer moltes coses sobre la societat catalana i sobre qualsevol societat del món. Per exemple, podem clicar un per un els 300 noms de la llista d'economistes catalans de 5 segles (1500-2000) que confegeix la Societat Catalana d'Economia de l'IEC i que es pot trobar penjada a la xarxa. Economista català, abans de 1960, és algú d'origen (o destí) català que ha pensat sobre els problemes econòmics i ha deixat escrites les seves reflexions. Aquest algú pot ésser: un eclesiàstic, un militar, un funcionari, un comerciant, un industrial, un comptable, un ensenyant, un periodista, etcètera.
 
Si seguim un ordre cronològic, un dels primers de la llista és Martí de Viciana (1440-1492), l'alt funcionari reial autor de: Comentari a l'Econòmica d'Aristòtil. Un interessantíssim llibre manuscrit que no es publicarà fins 1982, gràcies a Edicions del Mall, del Prat del Llobregat. Viciana és autor, també, de la traducció/adaptació de Llibre de virtuoses costums de Sèneca, que es publicarà en català el 1987. Bé, doncs el catàleg WorldCat ens informa d'un munt de coses sobre aquest autor (i sobre moltíssims més). La primera: L'Econòmica es troba a 26 biblioteques del món. Dóna la referència de les biblioteques que el tenen: 4 catalanes, 2 de Suïssa, 2 d'Alemanya, 1 dels Països Baixos, 3 angleses, 10 d'Estats Units i 2 de Canadà. L'altre llibre és a 5 biblioteques de 4 estats. Un diagrama presentat com a Publication Timeline dibuixa unes barres amb les edicions de texts de Viciana. Amb un altre clic, podem veure un mapamundi amb els estats d'edició dels texts del nostre autor.
 
Per cadascun dels 300 autors de la llista d'economistes (i de qualsevol altra llista) podem fer el mateix: podem saber quina és/quina ha estat la seva influència, partint de la seva presència en alguna de les 70.000 biblioteques de la xarxa de WorldCat. També, les reedicions (amb una barra de color verd) i els estudis sobre l'autor (de color blau).
 
És impossible resistir la temptació de saber quin ha estat l'èxit mundial dels economistes que vam descobrir als anys 1960 (gràcies a Ernest Lluch i a Jordi Estrada, Eugeni Giral, Jacint Ros, Antoni Montserrat, Tomàs Jimènez, Ricard Perez Casado). Però, alhora, hi ha les descobertes recents. Les darreres: els texts -d'un gran interès econòmic, per cert- del botànic de la Il·lustració Joan-Francesc Bahí, o els càlculs de l'espoli fiscal de Josep Abril i Llinés, publicats el 1925 a Santiago de Xile.
 
Per conèixer la identitat i l'impacte de les publicacions de cada autor, el WorldCat dóna moltes pistes: 1. Les diverses formes que pot tenir el seu nom: els Alternative names. 2. Els gèneres i el format de cada text, 3. Els temes o Associated Subject de la seva obra: clicant-hi trobarem altres títols sobre aquella matèria. 4. Els coautors, prologuistes, traductors, editors, etcètera, dels diferents texts: les Related identities. 5. Les referències a altres webs que informen sobre l'autor, començant per la Vikipèdia.
 
Amb el WorldCat Identities tenim un observador/àrbitre totalment extern, informàticament imparcial, que ens permet conèixer, partint de xifres, algunes de les característiques dels jocs políticoeconòmics en les diverses fases de la història catalana. Podem, per exemple, saber qui són els 10 economistes catalans top. S'admeten apostes.
 
Autors i matèries
 
Les matèries del WorldCat Identities poden ésser una font de sorpreses. Per exemple, els llibres fitxats sota l'epígraf: Catalonia (Spain) Economic conditions. Un d'ells, de 1949, per cert, es titula: Homenaje a la economia catalana. És un llibre mai citat ni utilitzat pels que, de 1962 ençà, han/hem estudiat l'economia catalana. Amb aquest títol és a moltes biblioteques del món, però no és, fins avui, a cap biblioteca de l'Estat espanyol. Ben segur que en alguna hi és, però no han considerat necessària una fitxa identificadora. Manca d'autoestima?
 
 
L’econòmic 13/03/2016


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici