GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Benet Ferrer Catalunya va tenir l

Benet Ferrer Catalunya va tenir l'oportunitat de ser independent el 1936-37


Nació Digital
 
Hi va haver un moment en els inicis de la Guerra Civil espanyola en què les principals potències donaven per descomptat que Catalunya s'independitzaria unilateralment d'Espanya, i que la comunitat internacional hi hauria de reaccionar d'alguna manera. I no s'ho pensaven perquè sí. Els seus cònsols a Barcelona -i els seus militars atracats al port- així els transmetien la informació, els seus ambaixadors d'arreu del món així ho asseguraven. I així ho demostra l'historiador Arnau Gonzàlez i Vilalta al colossal estudi Amb ulls estrangers. Quan Catalunya preocupava a Europa. Diplomàcia i premsa internacional durant la Guerra Civil (Editorial Base), acabat de sortir del forn.
 
"Es pot proclamar un Estat independent de Catalunya, que probablement prendria la forma d'Estat soviètic", alertava el cònsol britànic a Barcelona, Norman King, al seu homòleg francès a finals del 1937. Un temor que l'ambaixador de la Itàlia feixista davant del Vaticà també atribuïa al Papa Pius XI: "El Pontífex s'ha expressat amb menys seguretat en allò que fa referència a Catalunya. Sembla, ha afegit, que el govern de Moscou pretén instaurar, a Catalunya, un Estat bolxevic model, fet que, si és complís -és el Papa el que parla- constituiria a la llarga un perill més enllà que per a Espanya, per a França i, en general, per a tot l'Occident europeu."
 
En una altra línia de pensament, l'almirall francès Emmanuel Ollive advocava obertament per l'ocupació internacional de Catalunya i la seva segregació d'Espanya, fet que creia que facilitaria la pacificació de la península i el final del conflicte, en una conversa mantinguda amb el seu col·lega italià Ildebrano Goiran l'11 de setembre de 1936. A París mateix, l'ambaixador italià havia alertat Roma en una línia similar, a finals d'agost del 1936: "És de preveure l'eventualitat que els catalans, pràcticament separats de la resta d'Espanya, no dubtin a proclamar l'Estat separat, recorrent a l'ajuda francesa, que el comte Welczek pensa que no seria negada ni en homes ni en armes, ni en diners. Les conseqüències d'una eventualitat tal serien molt serioses, també en relació amb les Balears."
 
Encara en una tercera línia de pensament, més neutra quant a les implicacions exteriors, el cònsol portuguès escrivia: "El Govern de la Generalitat, preveient la possibilitat d'una derrota del govern central, treballa activament per, quan arribi aquell dia, proclamar la independència, esdevenint aquesta regió una república independent."
 
I és que Gonzàlez i Vilalta ha dut a terme una tasca titànica, de més de cinc anys de durada, de consulta dels arxius diplomàtics i militars italians, francesos, portuguesos, belgues, vaticans, argentins, nord-americans, de la Creu Roja Internacional, bascos, espanyols i catalans per disseccionar tota la correspondència que els cònsols de França, Itàlia, Portugal i Bèlgica es van intercanviar amb els seus respectius governs, així com les anàlisis que van fer sobre el tema tot d'ambaixadors d'aquests països escampats per les principals capitals del món.
 
Catalunya "no s'atreví a prendre decisions agosarades"
 
Un llibre de més de 500 pàgines i gairebé 1.500 cites precises per exposar, i demostrar, la tesi que Catalunya va estar a punt de ser un actor internacional de primer nivell durant el 1936 i el 1937. "De fet, fins a principis de 1937, el gruix de la diplomàcia mundial creia en la immediata separació catalana. Una Catalunya independent protegida per França", analitza. I apunta: "La premsa i la diplomàcia internacional li concediren una mena de passaport extra que li permetia aparèixer a les travesses de la geopolítica europea." I, tenint clar que, "com passa amb els individus, els països són si algú més els reconeix com a tals", Gonzàlez i Vilalta defensa que el reconeixement internacional -total o parcial- d'algun tipus d'Estat català sí que hauria estat possible.
 
Però, "per a sorpresa dels diplomàtics i periodistes europeus d'aquell moment", tot plegat no va passar mai de ser una hipòtesi. "Catalunya independent? Evidentment, dirien els cònsols o ambaixadors", defensa l'autor. "De fet, la pregunta pertinent que semblava pampalluguejar amb llums de neó gegants davant dels ulls dels observadors estrangers era: per què no s'independitza Catalunya?"
 
Però el propi historiador dóna també la resposta a l'enigma tot citant una frase del periodista soviètic Ilya Ehrenburg ja de 1931: "Els nacionalistes catalans s'acontenten amb poca cosa." Segons Gonzàlez i Vilalta, "a Barcelona ningú no s'atreví a prendre decisions agosarades que forcessin Europa a definir una posició específica. A obligar París a defensar-la, Londres a trencar el silenci, Roma o Berlín a insistir a Franco perquè deixés Catalunya a la seva sort o l'ataqués frontalment. En definitiva, no es va produir una resposta catalana a les expectatives internacionals en què la independència es donava per descomptada".
 
Evacuacions, "atrocitats" i caos
 
Més enllà d'analitzar la dimensió nacional dels informes consulars, el llibre també és un complet recull de les tasques realitzades pels cònsols per evacuar de territori català la major quantitat de civils possibles, detallant tant històries personals -com la del cardenal Vidal i Barraquer, autoritzada per la Itàlia feixista per mantenir bones relacions amb el Vaticà- com oferint llistats globals. Així mateix, també s'explica com els cònsols narraven als seus respectius governs les "atrocitats" anarquistes, el descontrol governamental dels primers dies, les tensions FAI-ERC-PSUC..., entre multitud d'altres temes.
 
 
Amb ulls estrangers.
Quan Catalunya preocupava Europa. Diplomàcia i premsa internacional durant la Guerra Civil.
Autor: Arnau Gonzàlez i Vilalta
 
Pròxim llançament d’Editorial Base
 
Si hi ha un període històric en el qual la història de Catalunya podria haver patit canvis radicals, aquest és la Guerra Civil. En un país en plena Revolució social, diversos diplomàtics europeus i americans destacats a Barcelona especularen insistentment amb la creació d’una República Catalana independent. Una possibilitat que expressarien desenes de vegades en els documents enviats a Mussolini, al govern francès, al Foreign Office o al Palácio das Necessidades de Lisboa. De fet, tant els diplomàtics com la premsa internacional es preguntaven per què no s’acomplia una possibilitat que els semblava evident.
 
La resposta cal buscar-la en la realitat complexa d’una Catalunya en guerra dominada pels anarquistes, gairebé independent de facto, en pugna amb el govern republicà i amb uns sectors nacionalistes que no van voler o no es van atrevir a anar més enllà. Una suma sorprenent d’elements que descobrirem a partir de l’estudi de la visió dels diplomàtics i periodistes de França, Itàlia, Portugal, Bèlgica i la Creu Roja Internacional.


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici