GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
La Ruta 1714 unirà 55 municipis catalans

La Ruta 1714 unirà 55 municipis catalans


La Ruta 1714 unirà 55 municipis catalans per recordar els principals escenaris de la Guerra de Successió

És un intent de fusionar patrimoni, història i gastronomia en el marc del Tricentenari · El paranimf de la Universitat de Cervera acull l'acte de presentació de la proposta

Avui s'ha presentat al paranimf de la Universitat de Cervera, restaurat de poc, la Ruta 1714, que unirà cinquanta-cinc municipis de Catalunya per recordar els principals escenaris de la guerra de Successió. Impulsada pel govern dins els actes del Tricentenari, aquesta ruta vol fusionar el patrimoni català del 1700 presentat com una nova oferta turística que també inclou la gastronomia de l'època. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit l'acte, on hi ha hagut música en directe i teatre. Mascarell ha fet un paral·lelisme entre la Catalunya d'aquella època i els 'anhels' del procés sobiranista d'ara.

L'acte ha començat amb una interpretació musical d'època i, tot seguit, una breu representació teatral en què s'ha destacat el paper de l'escultura del retaule del paranimf de la Universitat de Cervera. Tot seguit hi ha hagut una taula rodona teatralitzada que ha servit per a presentar el projecte de recuperació gastronòmica del 1700, encapçalat per la historiadora Maria Àngels Samper i el cuiner Sergi de Meià. Alguns dels plats recuperats són les carbasses a la morisca, escudella de carbassa amb arròs, pollastres farcits, menjar blanc o mató de monja, perdius o tonyina.

En els parlaments, el conseller Mascarell ha destacat la Ruta 1714 com una de les grans aportacions del Tricentenari a la societat. A banda dels paral·lelismes entre la lluita per la llibertat dels catalans de fa tres-cents anys i el procés actual, també ha explicat que la ruta servirà per a descobrir fets i personatges de la guerra de Successió i 'posar ordre a la memòria col·lectiva'.

Abans que Mascarell havia parlat el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, que ha dit que la Ruta 1714 'evidencia un relat que ja és present sota les pedres, però que ens podia passar per alt com a país'. Després d'explicar que aquesta proposta permetia de viure la història dels fets de la guerra de Successió amb els cinc sentits, ha posat èmfasi en el paper que va tenir la Catalunya interior 'a vegades amagada' en el conflicte.

També ha parlat el paer de Cervera, Ramon Royes, que no ha volgut deixar passar l'oportunitat de reivindicar la capital de la Segarra com una ciutat que també va defensar el bàndol austriacista i no únicament els Borbó. Ha insistit que erròniament els cerverins sempre havien estat associats amb els botiflers i, finalment, ha destacat que la Ruta 1714 donarà valor al turisme dels municipis que la integren.

La Ruta 1714

La proposta abasta tot Catalunya i s'organitza en tres grans tipologies d'espais: els escenaris, amb deu llocs destacats, la majoria vinculats a espais monumentals, museus o indrets van succeir els episodis històrics més destacables de la guerra: el Born, a Barcelona; el castell de Cardona; la Universitat de Cervera; el turó de la Seu Vella, a Lleida; la casa de Rafael Casanova a Moià; la torre de la Manresana, als Prats de Rei; el Museu de Sant Boi de Llobregat i església de Sant Baldiri - Tomba de Rafael de Casanova; la fortalesa de Castellciutat a la Seu d'Urgell; el castell de Talamanca; i l'Ermita de Sant Sebastià a Vic i Santa Eulàlia de Riuprimer.

També s'hi inclouen les Viles Cremades, 22 municipis que tenen en comú haver estat saquejats i incendiats o objecte de represàlies de guerra; i els Espais 1714, que són 23 municipis que es destaquen per les seves fortaleses, pels setges, pels conjunts emmurallats, per les batalles o pels personatges històrics vinculats al conflicte que hi van néixer o viure, en un intent de fer-los conèixer i recuperar-ne la figura.

Realçament del patrimoni català

A partir de la creació de la Ruta 1714, l'administració ha treballat per millorar els conjunts patrimonials, especialment en els deu escenaris principals: s'hi ha millorat la senyalització, la interpretació i l'acollida, i en alguns casos s'ha actuat en la museografia interpretativa del monuments. Aquestes millores han tingut un cost de 760.000 euros.

Tots els espais que formen part de la Ruta 1714 són senyalitzats amb plafons que inclouen plànols, texts i fotografies explicatives d'aquell escenari amb tres idiomes (català, espanyol i anglès). Els plafons inclouen enllaços a xarxes socials i possibilitat d'accedir a més informació mitjançant codis QR.

Modalitats de l'itinerari

L'itinerari es pot fer individualment, per mitjà de les plataformes de comunicació de la Ruta 1714 que són a la web i a les xarxes socials. Els visitants tenen a disposició tots els recursos turístics propis de l'itinerari, i també els dels atractius turístics de l'entorn immediat i els enllaços, horaris de visita i contactes amb guies locals.

Els interessats també poden contractar paquets turístics. N'hi ha per a fer diverses activitats i visites: per a un dia, dos o més, a un monument, dos o més combinadament amb els altres atractius que ofereix el territori.

 Vilaweb/ACN

 

Més informació sobre la ruta 171411 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici