GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Narcís-Jordi Aragó Masó. El profeta Deulofeu

Narcís-Jordi Aragó Masó. El profeta Deulofeu


L'imperi espanyol té data de caducitat: l'any 2029

 
 
Narcís-Jordi Aragó Masó.

Segons informava aquest mateix diari, un grup de joves músics, d'aquests que ara proliferen amb èxit, va dedicar un concert a la memòria d'Alexandre Deulofeu (l'Armentera, 1093-Figueres, 1978). És una gran notícia que les noves generacions rescatin el científic empordanès de l'ostracisme a què el van abocar els seus coetanis de les acadèmies oficials i dels cercles del poder cultural dominant. Puc donar fe del menyspreu amb què alguns historiadors titulats em van parlar d'ell quan vam publicar un article seu a Presència, després d'una trobada a la petita cabana de fusta que s'havia construït ell mateix a Ordis i on anava cada tarda a conrear l'hort i a tocar el violí.

Químic, físic, farmacèutic, d'una personalitat complexa i d'una erudició aclaparadora, Deulofeu ja havia escrit llavors vuit volums de la sevaMatemàtica de la història, amb una enlluernadora teoria: les societats humanes evolucionen segons uns processos biològics perfectes –neixen, creixen, maduren, decauen i moren durant un període de 5.100 anys, bo i passant per grans fases de creixement, plenitud i desintegració. D'acord amb aquests principi, Deulofeu feia afirmacions agosarades que el temps no ha fet més que confirmar: l'URSS desapareixerà coma potència mundial en la dècada del 2000, els Estats Units sofriran un catàstrofe espantosa, Alemanya serà la nova mestressa d'Europa... Llegida ara, sota l'ombra de Merkel, la profecia del savi empordanès és esborronadora: “A partir de l'any 2000, l'hegemonia d'Alemanya s'estendrà per tota l'Europa mediterrània occidental i sotmetrà els pobles a un nou règim de servitud.”

Sostenia també que l'imperi espanyol tenia com a data de caducitat l'any 2029, moment en què “s'acabarà la imposició unitària i es transformarà en una confederació de petites comunitats”. Patrícia Gabancho explica què va fer el dia en què ella li va preguntar si Catalunya seria independent: “Va agafar un tovalló de paper, va traçar les seves corbes [...], va restar en silenci uns minuts mirant el paper fixament [...] «El 2017», va dir, seriós, sense afegir cap més mot.”

A veure si aquest cop també l'encertarà.11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici