GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
The Financial Times: el separatisme amenaça el futur d

The Financial Times: el separatisme amenaça el futur d'Espanya


 

El ressò de la manifestació d'aquesta Diada arriba fins a Londres. El diari "Financial Times" publica aquest divendres un article sobre la marxa en què augura que serà "massiva i massivament separatista".

 
 
Felip Gordillo
 

L'article d'opinió, signat per David Gardner, es titula "El separatisme amenaça el futur d'Espanya" i, a través de la convocatòria de l'Onze de Setembre, analitza la situació actual de les relacions entre Catalunya i l'estat.

El text explica que els partidaris de la independència superen ja la meitat de la població i destaca el suport a la manifestació de l'expresident Jordi Pujol i de Pep Guardiola. El diari augura una participació massiva que es mirarà amb atenció des de territoris com el País Basc, Escòcia o Bèlgica.

El diari s'endinsa en la situació econòmica i acusa el govern de Mariano Rajoy d'utilitzar la crisi "no només per aprimar l'estat sinó per recentralitzar-lo". Assegura que el president espanyol obliga els governs autonòmics a complir "objectius pressupostaris impossibles" mentre "enforteix institucions com les diputacions que, en molts llocs, haurien d'haver estat substituïdes pels governs regionals, però que s'han convertit en vehicles per al clientelisme i els interessos de partit".

L'article compara el sistema fiscal de Catalunya i el País Basc. Apunta que el finançament basc ha permès al govern d'Euskadi minimitzar la crisi mentre des del principat "es transfereix a Madrid 10 vegades més diners per capita que els bascos". Gardner explica que el govern català considera que si tingués el mateix sistema fiscal que el País Basc, "no hauria de ser rescatat amb el que, de fet, són els seus diners".

El diari dibuixa un dilema perquè entén que el govern de Mariano Rajoy "s'oposa ideològicament a qualsevol extensió del federalisme fiscal", però avisa que "el govern a Madrid necessita l'ajuda catalana per complir amb les obligacions de salut i de pensions d'una població envellida".

L'article conclou que el sistema basc s'ha reconegut com un èxit i assegura que per "mantenir els catalans dins d'Espanya, Madrid hauria d'oferir-los un tracte similar". Apunta, però, que "això sembla molt poc probable".
 
 
 
Altres fonts:
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici