GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Neix oficialment l

Neix oficialment l'Assemblea Nacional Catalana per traçar el camí cap a la independència


Més de 5.000 persones omplen l'acte constituent de l'ANC, que ha rebutjat presentar-se a cap convocatòria electoral

 

S. González & O. March
 
 
 
 
 
 
 

L'Assemblea Nacional Catalana ja és una realitat oficial. Aquest dissabte al matí ha quedat constituïda davant 5.000 persones en aprovar el seu full de ruta, que preveu la celebració d'un referèndum per la independència l'any 2014.

L'actor Sergi López, en la cloenda de l'acte, ha convidat els assistents a celebrar una manifestació multitudinària el proper 11 de setembre al passeig de Gràcia de Barcelona.

L'ANC ha rebutjat presentar-se a qualsevol convocatòria electoral. Una esmena als estatuts de l'associació defensava que tingués la possibilitat de presentar-se com un partit polític més a les eleccions, però els membres de l'assemblea ho han rebutjat. Els responsables de la ponència han assegurat, en la justificació del rebuig a l'esmena, que l'ANC s'ha de mantenir sempre com un actor aliè a la política de partits.

Cap al migdia, el nombre d'assistents a l'acte constituent de l'assemblea és de 5.000 persones, que omplen mig Palau Sant Jordi de Barcelona. Aquest acte servirà perquè l'associació, que sempre ha insistit en la necessitat de mantenir-se aliena a la política de partits i que pretén crear una majoria social, traci el seu full de ruta cap a la independència de Catalunya.

El matí es dedicarà a aprovar els nous estatuts de l'associació, que ja ha donat el vistiplau a l'informe del consell permanent i del secretariat nacional.

L'actriu Carme Sansa, que ha estat una de les encarregades de donar la benvinguda als assistents a l'assemblea, ha assegurat que el “detonant que va fer saltar la primera guspira” d'aquest moviment va ser la consulta per la independència del 13 de setembre del 2009 a Arenys de Munt. Sansa ha destacat que “per primera vegada a la història del país”, gent molt diversa, militants i no militants de partits polítics, es posen d'acord per traçar el camí cap a la sobirania.

La presència política a l'acte del Sant Jordi està encapçalada per dirigents de CiU i d'ERC, alguns dels quals hi són des de primera hora. Per part de CiU hi ha l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, els diputats Josep Rull (futur secretari d'organització del partit) i Anna Figueras, i Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic i impulsor de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). La representació republicana està encapçalada pel seu president, Oriol Junqueras, i per la seva secretària general, Marta Rovira. També hi hi, entre d'altres, els diputats Pere Aragonès i Oriol Amorós. Per part de Solidaritat hi han anat els seus tres diputats: Uriel Bertran, Alfons López Tena i Toni Strubell. La presència sindical està protagonitzada per Josep Maria Álvarez, secretari general d'UGT a Catalunya.

La societat civil també té el seu espai en l'acte constituent de l'ANC. Hi són presents Moisès Broggi i Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural.

Arnaldo Otegi, líder de l'esquerra abertzale, ha fet diverses piulades al seu compte de Twitter en què donava suport a la constitució de l'Assemblea Nacional Catalana. "Gora Euskal Herria! Visca Catalunya lliure!", ha estat un dels missatges que ha inclòs en aquesta xarxa social.


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici