GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Andreu Mas. L

Andreu Mas. L'encaix impossible. La relació entre Catalunya i Espanya ja fa dos segles que...


El 16 de setembre de 2011, Andreu Mas va publicar un article al setmanari Presència amb el títol "L'encaix impossible. La relació entre Catalunya i Espanya ja fa dos segles que s'entreveu inviable". En ell, l'autor fa un repàs dels esforços constants dels catalans per aconseguir "el reconeixement del dret nacional" per part dels espanyols. En cap cas, però, l'autor no informa que els espanyols envaïssin militarment l'estat de Catalunya i el desmantellessin en benefici propi. I així, sembla que Catalunya hagi format part d'Espanya des de temps immemorials (quan de fet hi forma part només d'ençà 1714, que és quan precisament neix l'estat espanyol).  Com a mostra dels eufemismes constants que fan servir aquells que encara no s'atreveixen a parlar d'invasió espanyola de l'estat català i de la vigència actual d'aquella invasió, aquí tenim la primera frase: 
 
Des que el Decret de Nova Planta va imposar un règim i un model polític, econòmic, jurídic i lingüístic que no era el propi del Principat, la intel·lectualitat del país s’ha plantejat, primer, si l’encaix entre Catalunya i Espanya és possible i, després, si seria viable trobar una via de sortida.
 
 
Sembla que el Decret de Nova Planta s'imposés tot sol. És ben cert que la major part de la intel·lectualitat catalana no ha plantejat mai, en aquests termes, l'exigència de la retirada de les tropes espanyoles i de les lleis consegüents, així com la restitució de l'estat català preexistent. La por però també la força del mite de l'existència d'una Espanya anterior a la realitat del poble català i de la seva submissió ens ho impedeix, però, al cap i a la fi, aquesta Espanya pre-catalana és un mite fals, pura invenció dels nostres colonitzadors.
 
L'article de l'Andreu Mas serveix per deixar constància de la vigència del nostre estat de submissió no tan sols a l'imperi espanyol sinó també, en darrer terme, a la seva ideologia.
 
Joan Cavaller
22 de setembre de 2011
 
 
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici