GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Ferran Mascarell clama per un

Ferran Mascarell clama per un 'estat propi i eficient' perquè Espanya és 'immobilista'


El conseller de Cultura també qualifica l'estat espanyol 'd'inadequat'


 
 
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha afirmat que els catalans han 'd'autoexigir-se la demanda d'un estat propi i eficient'. De la mateixa manera, ha demanat als ciutadans que percebin 'el dèficit' que suposa està en mans de l'estat espanyol, que ha qualificat 'd'inadequat i immobilista'. Mascarell ho ha dit durant la conferència 'Els ismes culturals i la política catalana', que ha pronunciat a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol (Vallès Oriental), en l'acte de commemoració del 94è aniversari de la mort de qui fou president de la Mancomunitat de Catalunya. El conseller ha apostat per la 'reconstrucció' del catalanisme des del 'Deucentisme'. Segons Mascarell, la reclamació d'un estat propi i eficient 'pot esdevenir punt de confluència per aquells que somnien amb una Catalunya millor'
 
 
Anònim
 
 
Les paraules de Mascarell les ha efecturat el conseller durant la conferència que ha servit per commemorar l'aniversari de la mort d'Enric Prat de la Riba. Ha estat un acte que s'ha celebrat a Castellterçol, el poble on va néixer i morir el president de la Mancomunitat.

Ferran Mascarell ha explicat que Catalunya té tres desafiaments de 'primera magnitud' amb les eleccions del 20-N. Ha parlat de 'desafiament econòmic', 'desafiament polític' en relació a la implicació dels ciutadans en la política, i 'desafiament per la crisi de relacions entre Catalunya i Espanya'.

En aquesta línia, ha parlat de 'fer un esforç' i, 'tal com va fer Prat de La Riba', 'reconstruir el catalanisme'. Per això, ha clamat per 'desplegar-se culturalment i estatalment' i ha evocat per un nou moviment que agafi el relleu del Noucentisme: el 'Decentisme'.

Segons Mascarell, el Deucentisme és la 'doctrina de l'estat eficient', és a dir: 'un estat adient i amb una societat culte'. Per aquest motiu, ha indicat que cal actualitzar el catalanisme als temps futurs i que cal trobar punts d'encontre entre les diferents sensibilitats politiques que hi ha a Catalunya.

Per Mascarell, és necessari que s'entengui que la cultura es el 'nervi de la nació i no només un ornament'. En aquest sentit, ha dictaminat que un estat es 'l'eina que les nacions tenen per cercar el futur'.

'Les societats riques son aquelles que saben mirar endavant però que no deixen mai de mirar enrere' ha dit Mascarell cintant Prat de la Riba. El conseller ha acabat la seva conferència demanant 'més Prat de la Riba, més història, més cultura, mes nació i sempre, sempre, més futur'.
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici