GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Òmnium Cultural:

Òmnium Cultural: 'Independència fiscal o insubmissió'


Muriel Casals demana un referèndum vinculant a tot el país 'en un termini de temps raonable'

 
Anònim
 
 
El discurs que la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha pronunciat en l'acte de commemoració del 50è aniversari de l'entitat ha tingut un missatge inequívocament clar: 'Independència fiscal' en quatre anys o 'insubmissió'. L'Auditori de Barcelona ha acollit aquest dilluns al vespre la celebració dels 50 anys de l'entitat degana del catalanisme amb la presència de més de cent representants d'arreu dels Països Catalans i amb l'assistència de personalitats com l'entrenador del Barça, Josep Guardiola o la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, entre molts altres polítics amb l'absència destacada del president de la Generalitat, Artur Mas. Casals, en el seu parlament, ha apuntat com a nous reptes de l'entitat independència cultural, independència fiscal i dret a decidir en el sentit que si Catalunya no aconsegueix gestionar els seus impostos, s'obri un 'compte públic' per a consignar-los i evitar el greuge fiscal. Pel que fa al moviment de consultes sobre la independència que va començar el setembre de 2009 a Arenys de Munt, i un any després de la manifestació del milió i mig del 10J de l'any passat, la presidenta d'Òmnium ha advertit que el procés 'no s'ha acabat' i que cal convocar en un termini 'raonable' un referèndum vinculant. Ho ha dit al·ludint als darrers resultats de l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, els quals marquen que el 43% dels catalans són partidaris de la independència.
 
Aquest dilluns, 11 de juliol, es commemorava la gesta que s'oficialitzava el mateix dia de 1961, quan Lluís Carulla, Joan B. Cendrós, Fèlix Millet, Pau Riera i Joan Vallvé van constituir Òmnium Cultural. Mig segle després, l'entitat ha proposat un 'pacte nacional pel foment de l'ús social del català', el reclam d'un referèndum oficial i vinculant a tot el país 'en un termini de temps raonable' i una aposta clara per assolir la 'independència fiscal' en els propers 4 anys. Muriel Casals, presidenta de l'entitat, ha reclamat compromís als polítics catalans i ha afirmat que, si l'estat espanyol rebutja un 'avançament inequívoc' cap a la 'independència fiscal', l'entitat estudiarà accions coherents i viables per a dur terme accions d'objecció fiscal.

'La cultura ha estat, és i serà el nostre àmbit de treball', ha recordat Casals, i ha afegit que el model educatiu i el mecanisme d'immersió lingüística 'no poden patir més atacs ni poden perillar per accions particulars'. Finalment, Casals ha apostat per la 'independència fiscal' que, en els pròxims quatre anys, ha de permetre a Catalunya 'recaptar i administrar els seus impostos' i 'exercir el poder que li correspon com a poble a l'hora de determinar la seva política econòmica'. Casals ha dit que 'avui la relació econòmica amb Espanya ens esgota' i que és 'impossible avançar' amb un dèficit fiscal que, calculat per persona, 's'acosta als 3.000 euros'.

Un acte de record als fundadors

A més de les reivindicacions, en l'acte de commemoració dels 50 anys d'Òmnium Cultural hi ha hagut espai per al record i l'homenatge als cinc emprenedors catalans que l'11 de juliol de 1961 van fundar Òmnium Cultural: Lluís Carulla i Canals (1904-1990), Joan B. Cendrós i Carbonell (1916-1986), Fèlix Millet i Maristany (1903-1967), Pau Riera i Sala (1908-1985) i Joan Vallvé i Creus (1910-1988). El poeta Carles Duarte ha estat l'encarregat de glosar les seves figures davant la mirada dels seus familiars.

Al mateix temps, la presidenta d'Òmnium també ha agraït la feina feta pels seus predecessors al capdavant de l'entitat (Joan Carrera, Josep Millàs, Miquel Bes i Jordi Porta), per totes les persones que han format part de la Junta Nacional, pel centenar de treballadors que han passat per l'entitat i per tots els socis i sòcies, que ja arriben a 25.050.

Els representants de les 26 seus territorials han pujat a l'escenari per rebre el reconeixement del públic i l'acte s'ha conclòs amb el discurs de la presidenta, Muriel Casals, que ha acabat entre crits d''Independència'. Finalment, el públic dempeus ha entonat el cant d'Els Segadors.


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici