GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Salvador García engega l

Salvador García engega l'espolímetre


Salvador García

Equivalències retallada & espoli: l'exemple de l'Hospital Taulí de Sabadell

 
 
 
Les retallades actuals són una bona oportunitat per fer pedagogia del que suposa l'espoli fiscal. Així, podem mesurar cada retallada en termes de mesos, setmanes, dies... o hores d'espoli.

Posem l'exemple de l'Hospital Taulí de Sabadell, que previsiblement haurà de retallar les seves despeses en 14€ milions. Què equival aquesta retallada en termes d'espoli?

Abans que res cal quantificar quant és el dèficit fiscal català. Per això prenc com a base un post de fa un parell d'anys (què ràpid que passa el temps!) on explicava les darreres estimacions oficials, tant del Govern català com de l'espanyol, del dèficit fiscal català ("1,8% o la crua realitat sobre el finançament").
  • Segons el govern català, el dèficit fiscal era el 9,8% (segons flux monetari) o del 7,4% (segons flux benefici), el que suposa un dèficit de 21.258€ o 16.052€ milions a l’any, 2.834€ o 2.140€ per català a l’any
  • Segons el govern espanyol, el dèficit fiscal era el 8,7% (segons flux monetari) o del 6,4% (segons flux benefici), el que suposa un dèficit de 18.872€ o 13.883€ milions a l’any, 2.516€ o 1.851€ per català a l’any
No es poden agafar dades més recents perquè no existeixen, ni tampoc es pot utilitzar com a base el nou sistema de finançament perquè el Govern espanyol no l'està complint (p.e. no pagant el fons de competitivitat).

És a dir, l'espoli fiscal estaria entre 58€ milions i 38€ milions al dia (en un extrem, dades del Govern català utilitzant el flux monetari; i en l'altre, dades del Govern espanyol segons el flux de benefici).

I tornant a l'Hospital Taulí de Sabadell: retallar 14€ milions les seves despeses equival a... entre 6 i 9 hores d'espoli fiscal. És a dir, si no tinguèssim espoli entre 6 i 9 hores no caldria fer cap retallada a l'Hospital Taulí. Amb aquestes dades penso que fins i tot l'alcalde Bustos estarà per la independència. I dic per la independència i no pel pacte fiscal perquè crec que a hores d'ara tothom sap que sense independència no es pot acabar amb l'espoli, oi?

Nota: metodologia de cara a futurs càlculs. Com l'espoli és, segons la metodologia, entre 58€ milions i 38€ milions al dia, utilitzaré la mitjana, és a dir, 48€ milions al dia, 2€ milions a l'hora. És a dir, en el cas de l'Hospital Taulí, 7 hores d'espoli.

P.D. Independents sí, però gestió eficient dels recursos també. Hem d'acabar amb l'espoli, però també eliminar el greix i tenir una despesa pública raonable i una administració eficient i eficaç (en el cas de l'Hospital Taulí, que desconec totalment, igual voldria dir fer alguna retallada, tot i que lluny dels 14€ milions; o introduir millores de productivitat, o el que sigui: ni espoli ni greix).
 
 
 
 

Retallades a les universitats catalanes: 3 dies d'espoli

 
 
Ja tenim la dada: el Govern vol que les universitats retallin els seus pressupostos en 144€ milions.
 
A quant equival això en termes d'espoli? Recordem els càlculs: segons la metodologia l'espoli és entre 58€ milions i 38€ milions al dia, i com a referència utilitzo la mitjana, 48€ milions al dia, 2€ milions a l'hora. Doncs la retallada a les universitats de 144€ milions equival a 72 hores d'espoli, és a dir, 3 dies. Ni greix ni espoli, no?
 
 
 

 

Engeguen l'espolímetre, un sistema per mesurar les retallades en relació a l'espoli fiscal

La tisorada de les universitats, 144 milions d'euros, correspon a tres dies

 
 
Anònim
 
L'economista i membre fundador del Col·lectiu Emma, Salvador Garcia, ha posat en marxa l'espolímetre, per tal de mesurar les retallades que està aplicant el Govern en termes d'espoli fiscal. Garcia considera que les retallades són 'una bona oportunitat per fer pedagogia del que suposa l'espoli fiscal' i per això exposa a través del seu blog els dies d'espoli fiscal que caldrien per cobrir cada retallada. Per ara, ha calculat que els 144 milions d'euros que deixaran de tenir les universitats catalanes, equivalen a només tres dies d'espoli i la reducció de 14 milions d'euros que preveu l'Hospital Taulí de Sabadell es podria compensar amb tan sols entre sis i nou hores que l'Estat espanyol deixés d'ingressar provinents de Catalunya.
 
Salvador Garcia entén que algunes de les retallades són justificables però apunta que són motivades per la manca d'ingressos de la Generalitat com a conseqüència de l'espoli fiscal que pateix el país i que està quantificat en uns 22.000 milions d'euros. Amb aquesta acció vol fer èmfasi en que l'origen de les dificultats rau en la relació amb l'Estat espanyol i sumar suports a favor de la independència a partir d'aquests arguments econòmics.

L'economista demana a la ciutadania que, si té informació d'alguna retallada, li faci arribar a través del correu electrònic per poder-la incloure a l'espolímetre.

 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici