GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Adela Genís & Sergi Picazo. Entrevista a Alfred Bosch, portaveu de Barcelona Decideix

Adela Genís & Sergi Picazo. Entrevista a Alfred Bosch, portaveu de Barcelona Decideix


“Això ha estat màgia. Ara no ho esguerrem”

“S'ha de començar de bell nou. Ha quedat molt clar que ha de ser des del món cívic que hem d'estirar els polítics i les institucions”

“Teníem clar que havíem d'assegurar una bona participació. Si no, fas el ridícul”

 
 
Adela Genís & Sergi PIcazo
 
 
 

Després de la ressaca de la consulta, Alfred Bosch explica que deixarà Barcelona Decideix i es tornarà a dedicar a escriure.

Després dels resultats de diumenge... és obligat fer balanç.

Estem tocant el cel amb les mans. No ens ho podíem arribar a imaginar. Amb els voluntaris vam marcar objectius com ara superar la Diagonal. Ningú es va atrevir dir un 20% de participació. Ens feia vergonya. Vam comentar que seria important tenir el vot del president Mas o de Jordi Pujol, que arrossega molta gent. Ens n'hem sortit amb tot. Fins i tot vam dir: t'imagines que vota la Bozal? Tots vam riure, ens semblava una broma.

Cap on ha d'anar el procés?

No ho sé. Tenir una democràcia de debò on les coses més importants no estiguin prohibides. Com s'hi arriba? De moment, hem de tancar el procés de les consultes. Això ha estat màgia. Molt singular, únic i irrepetible. No ho esguerrem, intentant agafar això i reconvertint-ho en qualsevol moviment. S'ha de començar de bell nou. Ha quedat molt clar que ha de ser des del món cívic que hem d'estirar els polítics i les institucions.

No creu que és arriscat deixar-ho en mans dels partits?

Ho deixem en mans de la societat, però aquesta escull els seus representants polítics. Està molt bé que no sigui a la inversa perquè llavors es converteix en despotisme. Els canvis germinen en el cor i el cap de la gent.

Barcelona Decideix s'acaba?

No s'ha pres cap decisió encara i no crec que es prengui ara mateix. S'han dit coses, però no se sap. Potser Barcelona Decideix s'aparta i hi haurà una associació per al manteniment de la flama. Després, ja veurem.

Com s'han finançat?

Diners públics zero. Cash: 80.000 euros, i ens espècies hem arribat als 200.000. Diners meus, dels meus companys i d'empresaris que no han volgut donar el seu nom. Quasi ningú hi volia posar diners al principi. Això fa sis mesos era un fracàs!

Quins errors s'han de corregir?

Hi ha hagut poca autocrítica perquè estàvem dintre del procés i tampoc ens podíem tirar pedres a la nostra teulada. S'ha d'aprendre una cosa: el procés va ser assembleari, però després cal un escalafó. Una de les raons que usa López Tena per explicar l'èxit d'Osona és que ell va entrar com un mariscal de camp i els va fer quadrar a tots.

I han tingut una estratègia...

Teníem clar que havíem d'assegurar una bona participació. Si no, fas el ridícul. Aquí hi havíem de posar el coll, la pell... però entendre això no sempre és fàcil. En els moviments cívics és complicat fer-ho perquè no es mouen per objectius quantitatius.

Però quatre de cada cinc no van votar. Com canviar-ho?

Amb els recursos oficials, quatre de cada deu sempre es queden a casa a les eleccions. A la consulta, descomptant els abstencionistes de sempre, els que s'han quedat a casa i podrien haver votat són 4 de cada 6. Però, en tot cas, ningú em pot assegurar que el 80% restant votarien no. Aquí es fa enginyeria malèvola. Pura especulació.

També hi ha qui ha votat no.

Quan vam anunciar els vots negatius hi va haver una ovació tancada. Des de Barcelona Decideix ens emocionem amb ells perquè són demòcrates, no robots teledirigits. Per mi, aquells que no van a votar deleguen la decisió en els que sí que ho fan.

Sembla que immigrants i adolescents haurien fallat.

Falta l'hàbit. A més, hi ha immigrants que ni s'ho plantegen, perquè potser no ho han votat mai aquí. Però, en canvi, hem multiplicat per 1,6 els vots que va tenir l'alcalde Hereu.

Hi ha barris de Barcelona on la independència sona a xinès?

Doncs jo crec que cada vegada hi ha menys diferències, no són ni de bon tros l'abisme que alguns imaginen.

 

Alfred Bosch (Barcelona, 1961) és escriptor i expert en Àfrica i durant els darrers mesos ha estat portaveu de la consulta de Barcelona Decideix. A partir d'ara, tornarà a la seva vida “normal”. És a dir, a ser professor d'història d'Àfrica a la Universitat Pompeu Fabra i a escriure novel·les. En el terreny de la ficció, és conegut per la novel·la L'atles furtiu (1998, que va merèixer el premi Sant Jordi) o per la trilogia èpica 1714, Set de rei / 1714, Sota la pell del diable / 1714, Toc de vespres (2002).11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici