GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Mas vota "sí" en la consulta sobre la independència

Mas vota "sí" en la consulta sobre la independència


Xavi Aguilar

AVUI 02.04.2011

 

  

Va fer-ho a títol personal a la seu d'Òmnium Cultural

El PSC carrega contra el gest del president de la Generalitat

Joana Ortega i Ferran Mascarell anuncien que també participaran en el 10-A

 
Lluny de les càmeres que habitualment segueixen el president de la Generalitat, amb la discreció d'un soci més de l'entitat, Artur Mas va visitar dijous la seu d'Òmnium Cultural per votar “sí” en la consulta sobre la independència de Catalunya. El president resolia així unes setmanes de reflexió interna sobre si, amb vista al 10 d'abril, havia de prevaldre el seu sentit cívic o la condició de cap del govern. Els seus col·laboradors més directes, amb els quals també va debatre llargament la qüestió, emmarquen la participació de Mas en la consulta com un acte per satisfer un dret estrictament personal, sense cap intenció d'implicar-hi la institució que representa.

Curiosament, la votació va tenir lloc el mateix matí en què l'expresident Jordi Pujol també va participar en la consulta, si bé la fórmula triada va ser diferent. Mentre que Mas va optar per anar a la seu d'Òmnium a un quart de deu del matí, abans d'un acte amb el president del Barça, Pujol ho va fer mitjançant un fedatari que li va recollir el vot personalment.

El Consell Executiu de la Generalitat té sis membres que, en estar empadronats a la capital, tenen la possibilitat de votar en la consulta barcelonina. De moment, Mas ja ho ha fet, i tant la vicepresidenta, Joana Ortega, com el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, han anunciat la intenció de fer-ho pròximament. Els altres tres (Andreu Mas-Colell, Boi Ruiz i Pilar Fernández Bozal) encara no s'hi han pronunciat. A part, hi ha altres membres del govern que també han participat en les consultes en altres poblacions: Felip Puig (Vallromanes), Lluís Recoder (Sant Cugat) i Francesc Homs (Taradell).

El líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, es va desmarcar ahir del sobiranisme que s'ha estès per CDC i que s'ha fet palès a través dels vots de Jordi Pujol i Artur Mas. “Només recordaré que, des del 1931, Unió aposta per fer de l'Estat un estat confederal. És la nostra utopia. Segurament és tan inviable com la independència, però és la nostra i la que defenso des de fa trenta-set anys, i no la penso canviar”, va escriure a la seva carta web, en què va remarcar que el corrent independentista (al qual s'ha afegit la vicepresidenta del govern, un pes pesant del seu partit) “pot provocar divisió i frustració per la seva inviabilitat”.

Un cop es va filtrar el vot de Mas, la pluja de crítiques va ser constant i generalitzada. Només Iniciativa se'n va quedar al marge. El portaveu del PSC, Miquel Iceta, va advertir via Twitter que, “si CiU no vota a favor de la independència al Parlament, tal com ho han fet els presidents Pujol i Mas en les consultes, tot serà un gran engany”. La portaveu adjunta dels socialistes, Rocío Martínez Sampere, va també remarcar la “incoherència important” que representa “votar al carrer el que no s'atreviran a fer al Parlament”.

El líder d'Esquerra, Joan Puigcercós, va retreure al president que hagi votat “d'amagat” i en la “clandestinitat”, mentre que Joan Laporta (DC) es va limitar a lloar el sentit del seu vot: “Espero que arrossegui més gent a les urnes”, hi va afegir. En aquest sentit, també es va expressar el portaveu de Barcelona Decideix, Alfred Bosch, per a qui el vot de Mas fa que la consulta se situï en un nivell de primera divisió cívica i representativa”.

 11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici