GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Lluís Bou. Aznar veu l

Lluís Bou. Aznar veu l'estat autonòmic inviable i prediu retallades


L'expresident espanyol argumenta que no pot ser que “17 organismes facin les mateixes coses” quan “Espanya està intervinguda”

Augura que el PP “agafarà el bou per les banyes” per solucionar-ho

 
 

Lluís Bou

 
 

L'expresident del govern espanyol, José María Aznar, va relacionar ahir la crisi econòmica amb l'Estat de les Autonomies, tal com està configurat actualment, i va proclamar que no és viable ni políticament ni financerament. Aznar hi va afegir que, si el PP guanya les eleccions generals, reformaran l'Estat en aquesta línia.

Segons Aznar, l'Estat espanyol no pot, en aquests moments de crisi, tenir “disset institucions que fan les mateixes coses o disset organismes que fan les mateixes coses”. Al seu entendre, l'actual Estat de les Autonomies, tal com està configurat, és inviable. Algú haurà d'“agafar el bou per les banyes” per solucionar la situació. I aquest algú va advertir que serà el PP, perquè Aznar està convençut que els populars guanyaran les eleccions generals del 2012.

L'afirmació d'Aznar contrasta amb el fet que el PP, igual que el PSOE i la UCD, va ser un dels impulsors del denominat cafè per a tothom als anys 80. La maniobra, en la qual van participar polítics com ara Alfonso Guerra i Fernando Abril Martorell, va consistir a impedir que Catalunya, el País Basc i a un altre nivell Galícia fossin les úniques nacions amb autogovern propi quan eren les úniques que reivindicaven tenir-ne. Per dissoldre la reivindicació, socialistes, UCD i PP van acordar llavors generalitzar el model a tot l'Estat en disset autonomies, en contra del criteri de nacionalistes catalans i bascos. Aquest retrocés es va agreujar després de l'intent de cop d'estat del 1981, quan la UCD i el PSOE van pactar la Loapa per homogeneïtzar encara més les nacionalitats amb les regions. I ara, amb la crisi econòmica i el fort deute de l'Estat i les altres administracions, ha començat la tercera ofensiva centralitzadora.

 

Intervenció “de dret”

José María Aznar va recordar ahir des de Lleó, on va assistir a una cimera del PP a l'exterior, que l'Estat espanyol ja està intervingut “de fet”, i va precisar que el que ara es discuteix és només si ho serà també “de dret”.

Segons l'expresident del PP, les mesures i reformes que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero està aplicant per fer front a la crisi no són en realitat fruit del seu programa electoral o de les seves decisions pròpies, sinó que són “unes obligacions” que l'executiu està acatant i que li estan imposant des de fora. Dit amb altres paraules, segons el mateix Aznar, “Espanya està sent intervinguda” amb fets. L'exdirigent popular hi va afegir que això és el que passa quan un país “és incapaç” de governar-se de manera correcta, i quan “des de fora se li han d'imposar unes normes”.

En la seva intervenció, l'expresident espanyol va assegurar que l'Estat espanyol viu a hores d'ara una situació “límit” de la qual és directament responsable l'actual president espanyol, a qui va titllar d'“incompetent”.

 11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici