GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Montse Oliva. Zapatero ultima un pla per a uniformitzar els territoris

Montse Oliva. Zapatero ultima un pla per a uniformitzar els territoris


El PSOE proposarà a les eleccions del 22-M mesures “potents i agosarades” per “coordinar” la despesa autonòmica rerefons Vol avançar-se al fet que el PP alçarà la bandera de la centralització en els propers comicis

 

Montse Oliva

 
 

El PSOE ultima una proposta “potent i agosarada” de cara a les eleccions del 22-M per tal d'uniformitzar els territoris en el que volen presentar com una millor “coordinació” per tal de racionalitzar la despesa, apuntava un alt dirigent de l'executiu espanyol. La direcció socialista estatal evitarà plasmar en el programa marc la definició “harmonització” que tant li agradava a José María Aznar quan era a la Moncloa perquè sap que provoca malestar a governs com el de Catalunya, però el rerefons del projecte no és altre que un intent d'assimilar, reduir o reordenar tasques que actualment exerceixen els territoris. Llençant aquesta iniciativa afirmen que s'avancen al PP “neutralitzant les seves ànsies centralistes”.

El pla de xoc de José Luis Rodríguez Zapatero es ve gestant des de fa temps, però la feblesa política que arrossega li ha impedit obrir un debat en el qual el PSOE estant al govern hi té molt a perdre i el PP, des de l'oposició, molt a guanyar. Ara, però, venen eleccions municipals a tot l'Estat i autonòmiques en tretze comunitats i, aprofitant el pretext de la crisi econòmica, el president espanyol veu possible acordar amb els diferents governs territorial la revisió del model per fer-lo més “sostenible econòmica i operativament”, ja que en alguns aspectes grinyola força”, insisteixen les mateixes fons.

Assumit per la direcció socialista que l'Estatut de Catalunya –i les diferents còpies que li han anat al darrere– és el nivell màxim de descentralització que pot assumir l'Estat, “perquè a ningú no se li escapa que el desenvolupament autonòmic ha tocat sostre gairebé en el 99%”, apuntava un altre dirigent socialista, ara es preparen per imposar allò que tant han anunciat i que el PP procura que mai no s'oblidi: la necessitat d'harmonitzar els territoris.

Zapatero en la seva darrera roda de premsa del 2010 ja apuntava la possibilitat “d'homogeneïtzar” algunes qüestions que són “importants per a les empreses” i que tenen “diferències injustificables” entre territoris, sobretot en matèria de creació d'entitats. I aquesta setmana el president espanyol també apuntava la necessitat de “concertació” territorial en la qüestió dels horaris comercials.

Altres fons afegien a la llista de mesures que pot discutir-se per incloure al programa electoral compartir la despesa sanitària, evitar duplicitats reduint les empreses públiques, alhora que es preguntava el per què es necessiten disset defensors del poble o tantes televisions públiques.

 

 

Missatge pel 22-M: Preservar el model, però fent-lo més endreçat

“No es tracta que l'Estat recuperi competències”, se reitera com a justificació del per què ara s'obre un meló, el del model territorial, que des que va acabar el debat de l'Estatut i veient l'èxit aconseguit pel PP amb la seva ferma oposició, el PSOE havia volgut mantenir fora d'escena. La qüestió és que el govern espanyol, tot i carregar contra les pretensions “neocentralistes i antiautonomistes” del PP capitanejades sobretot per Aznar, afegeix que la crisi ha destapat“disfuncions” que s'han de “corregit” va afirmar aquesta setmana al Senat el ministre de la Presidència Ramón Jáuregui. Es tracta “d'apuntalar” el model, no d'aprimar-lo, es reitera des del PSOE.

Sentiment minoritari

“Erren els que actuen en clau antiautonomista; és un debat molt perillós”, reblava Jáuregi, insistint que el seu partit no els farà el joc perquè les enquestes revelen que els ciutadans que volen una recentralització “són molt minoritaris”. De moment, el 21 de desembre, el vicepresident de Política Territorial, Manuel Chaves, va encarregar un informe a l'Agència d'Avaluació de les Polítiques Públiques que servirà de base pel programa del 22-M i també de discussió d'una futura conferència de presidents.

 

 

 

 

 11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici