GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
J Puig i Cadafalch. Discurs sessió inaugural com a President del Centre Escolar Catalanista 1889-90

J Puig i Cadafalch. Discurs sessió inaugural com a President del Centre Escolar Catalanista 1889-90


Fragments del discurs de Josep Puig i Cadafalch en la sessió inaugural com a President del Centre Escolar Catalanista de Barcelona de l'any 1889-1990 [Pàgina 107 del llibre "Les quatre columnes catalanes"]:
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
"(...) Som una veu del concert de pobles que ressusciten, com si hi hagués un sentit divinal senyalant l'hora de tornar a viure sobre la terra de les antigues nacionalitats, pàtries naturals, que havien format segles abans que l'artificialisme unitarista hagués creat les nacions modernes.
(...) Es que els pobles no s'esborren per real ordre de sobre la terra.
(...) Hi ha un encadenament en les idees tal que jo crec que el fet de la resurrecció de les antigues nacionalitats no és res més que una conseqüència dels caràcters del mètode científic aplicat modernament a totes les branques del saber.
(...) Els caràcters dels pobles compleixen la llei que serveix en la zoologia i la botànica per formar les classificacions naturals.
(...) Hi hagué un temps en que Europa volgué desconèixer que no està en ses mans lo forjar nacions i pobles; hi hagué un temps en que aquell uniformisme romà de tants segles enterrat va somoure la llosana de sa tomba i fou tret a la llum del dia; més disfressat com ridícol carnestoltes. Fou llavors en què oblidant-se en totes les branques de l'activitat, la constitució natural dels pobles que anava fent l'Edat Mitjana, formant-se així de mica en mica les bases de la vera llibertat, fou substituïda per l'artificialisme unitari de la tirania de les nacions.

(...) Llavors se volgué fer un sistema social deslligat en la història, com s'havia fet un bordissenc sistema artístic sense enllaç amb lo passat, sense descendir de ningú.
(...) Veus aquí l'origen d'aquestes unitats nacionals que no ha fet la naturalesa.
(...) Més per sort de la Pàtria, aquelles doctrines artificials, filles de l'apriorisme, passen ja de moda i la societat, sens adonar-se'n, sent la veu de la sang que li recorda sos pares i torna a voler la realitat en totes les branques de l'activitat humana.
(...) La ciència en totes ses parts, vol ser experimental i d'observació; la literatura i l'art cerquen primer que tot la naturalitat i rebutgen les lleis d'acadèmia i d'escola; l'arquitectura torna a cercar en lo naturalisme constructiu la base de la forma com li buscà l'Edat Mitjana; i la sociologia emprèn lo camí de l'observació per guiar-se en los complicats problemes dels governs dels pobles, fomentant així l'escola històrica del dret contra la filosòfia; tendències que porten al cap i a la fi al regionalisme, que és no més que l'escola naturalista en la constitució de les nacions. Tal és lo camí que ha seguit la Renaixença en la nostra Pàtria.
(...) Començàrem fent catalanisme de vetllada literària, romàntic i platònic; començàrem enamorant-nos de l'avior, i era que tot això ens mostrava lo que som i lo que fórem per a poder demanar lo que volem ser."


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici