GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Manuel Milián Mestre. La fatiga fiscal

Manuel Milián Mestre. La fatiga fiscal


La injustícia distributiva és la llavor de l'independentisme en una Catalunya castigada

 

Manuel Milián Mestre

 
 

No deixo de sorprendre'm per allò que succeí per un comentari conclusiu, a Catalunya Ràdio, després d'una lamentable mostra de cinisme periodístic del britànic Victor Mallet al Financial Times: Catalunya, responsable del balanç en números vermells del deute de les autonomies? L'últim que em faltava per sentir! Tot i així, i no havent estat mai independentista, el que és raonadament lògic és que, per ser l'ase de Balaan o “cornuts i pagar el beure”, millor concordar una honorable sortida per a Catalunya i Espanya. La ceguesa dels que Tarradellas anomenava “castellans” és excessiva: suportar greuges i seguir sufragant la festa de l'Estat o d'algunes autonomies, mentre bascos i navarresos viuen feliços a les seves muntanyes, lluny de la tempesta i amb les seves caixes de cabals cuirassades. És que ells no són Espanya? Emulen Catalunya en el seu pesat gravamen de solidaritat? Així és com es paga la sensatesa catalana pel diàleg i el pacte com a alternativa a la violència i les armes? Per què tant i tal ressentiment amb els generosos subministradors de multimilionàries transferències fiscals que omplen de “solidaritat” a societats ocioses, amb PER, amb murris administradors que s'encobreixen en ERO fantasiosos o tripijocs dignes del Guzmán de Alfarache, El Buscón Don Pablos o El Lazarillo de Tormes? És que hem retornat de nou al Segle d'Or?

El problema, el de sempre: la injustícia distributiva. El que ha canviat és la percepció del problema i la seva expressió argumental. No s'arriba a l'independentisme avui per la via de l'emocionalitat, ni del sentimentalisme, sinó per la quantificació del cost/benefici de les rendes fiscals que una Catalunya hiperlaboriosa produeix cada any. A qui més treballa, més se'l castiga. A qui menys, més el beneficia la solidaritat que uns altres sufraguen. On queda la lògica en aquest desvari? Margaret Thatcher argumentava que “el socialisme fracassa quan s'acaben els diners... dels altres”. Aquesta és la qüestió.

Catalunya dóna símptomes de fatiga fiscal, agreujats per la pesadesa d'una crisi pertinaç, que un pèssim govern ni va veure a temps que s'apropava, ni va saber atallar el procés amb polítiques encertades i el bon sentit. La desraó és descoberta ara pels catalans amb la pèrdua de 2 punts del PIB, el descens en el rànquing de benestar i riquesa de les comunitats autònomes, l'abús dels peatges a les autopistes – gratuïtes a Andalusia o Extremadura–, en el cost exagerat del seu sistema de sanitat, en el dèficit escolar, en la crisi de les seves empreses per manca de crèdit, etc. La mamella de la vaca no dóna per a més, se sent exhausta.

S'ha ‘gripat' el motor del desenvolupament espanyol sobrecarregant la locomotora catalana, i no serà Madrid, epicentre de tots els poders, qui el substitueixi. En el fons prossegueix el debat entre Jefferson i Hamilton i la influència jacobina de la vertebració d'un estat en una societat plural; de la mateixa manera que caldrà desenterrar la teoria del centre i la perifèria de Wittgenstein, per rellegir la realitat social i territorial d'Espanya una vegada més.

El centre és sempre una concentració excessiva de poder mentre que la perifèria rep minvades rendes i excedents; d'altra forma no seria justificable el desplegament radial de les infraestructures espanyoles, com ho demostra brillantment Germà Bel en el seu últim llibre, ni la postergació, a extramurs de tota lògica i sentit comú, del corredor mediterrani, que afecta el 42% del PIB espanyol. Un disbarat històric que ha conformat un nou model de bicentralitat d'Espanya, les conseqüències del qual seran altament conflictives. Mentre Madrid aspira a ser cap del pop nacional segons el model de París, no s'han adonat del canvi geopolític de la riquesa i del creixement peninsular, decantat cap a un nou centre en la perifèria mediterrània. Catalunya, València i Balears concentren quasi la meitat del PIB espanyol, regressant l'economia a la història: justament les comunitats que varen substituir a la Corona d'Aragó. La veritat, una Espanya amb dos centres; amb dues cultures i dues llengües. O és que no va coincidir el Segle d'Or espanyol amb una estructura confederal i bipolar d'Espanya? Cal adonar-se del cansament fiscal de Catalunya, la raó última abans del conflicte o de les pulsions per la independència: la cartera.

 11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici