GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Jordi Pujol fa un pas més a favor de l

Jordi Pujol fa un pas més a favor de l'independentisme


L'expresident de la Generalitat creu que el nacionalisme majoritari ja no té arguments per defensar l'autonomisme

 
LLUÍS BOU
 

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va fer ahir un pas important cap a postulats netament independentistes en l'editorial setmanal que escriu per al web del seu centre d'estudis. “Durant molts anys el nacionalisme català majoritari no ha estat independentista. Ha jugat la carta d'un autonomisme que garantís un sostre alt. Tenia arguments. Ara ja no en té”. Amb aquesta contundència –“la independència de Catalunya és viable”, hi afegeix– s'expressa Pujol en el seu escrit, titulat Del Tribunal Constitucional a la independència. Passant pel Quebec.

La posició de l'expresident ha estat sempre molt mesurada, tot i que amb una comprensió creixent cap a l'independentisme. En el seu últim editorial, Jordi Pujol sosté que cada cop és més inevitable que Catalunya s'hagi de plantejar la disjuntiva entre “l'Espanya que el Tribunal Constitucional ha dibuixat o la independència”.

L'històric líder reitera, tal com ja està fent des de fa uns mesos en diferents intervencions, el fracàs del pactisme. Remarca, també, el reconeixement per part de destacats líders espanyols, com ara José Bono, del fracàs de la fórmula del cafè per a tothom. En l'article, Pujol és clar respecte a la possibilitat de redreçar les males relacions actuals de Catalunya amb Espanya: “A hores d'ara és ingenu pensar que es podrà frenar el procés d'anar cargolant l'autonomia.” Pujol, fins i tot, qüestiona una de les línies mestres de l'actual estratègia de CiU per no accelerar el procés sobiranista, en assegurar que la voluntat del nacionalisme majoritari de no posar en perill la cohesió interna “perd pes” a mesura que s'accentua tant i tant el tracte econòmic discriminatori, “amb repercussions socials i humanes”.

L'expresident de la Generalitat admet que l'opció independentista és “de difícil realització”, però es mostra escèptic davant d'una hipotètica via quebequesa d'autogovern ampli. “Podria molt ben ser que per a Espanya l'estatus del Quebec sigui tan intolerable com la independència”.

 

 11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici