GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Josep Maria Solé i Sabaté. Còmplices genocides

Josep Maria Solé i Sabaté. Còmplices genocides


El nacionalisme espanyol està intentant eliminar i substituir la llengua i cultura catalanes

 
 
 
 

Josep Maria Solé i Sabaté

 

A Catalunya, i també a Espanya, hi ha gent de bona voluntat que no saben que són còmplices involuntaris de la voluntat de genocidi cultural impulsada pels poders fàctics de l'Estat espanyol. Persones que no s'adonen que són usats com un número, com una arma, contra la convivència a Catalunya. Contra la immersió lingüística que avalen la Unesco i els dictàmens europeus any rere any. Persones que són manipulades per gent que amb mala intenció i ànim cultural genocida usen el Tribunal Constitucional, i els més diversos tribunals, a favor del seu ideari excloent. El d'un nacionalisme espanyol agressiu, d'origen violent, ancorat en segles de persistència que usa el poder intimidador de l'Estat. L'intent de genocidi contra la nostra llengua i cultura és el desig dels dirigents del PP i Ciutadans i els seus acòlits d'aconseguir l'eliminació, substitució o inutilització de la llengua catalana per trencar els lligams socials que han permès més de 30 anys de convivència després de la dictadura franquista.

Per què ho fan? Per interessos bàsicament econòmics, per poder continuar espoliant-nos, quedant-se els nostres diners, afavorint els seus territoris a partir dels recursos que prenen de la nostra terra, del fruit del nostre treball. Que ningú es confongui, ja des del món clàssic hom deia que la millor manera de poder eliminar la personalitat d'un poble –sense rebel·lions– per quedar-se les seves riqueses era fent desaparèixer la seva autoestima i la seva llengua i cultura. Cap persona mínimament culta pot creure's que el castellà estigui en perill a Catalunya o al món, o pot no veure que sense protecció perilla la supervivència de la nostra llengua i cultura. I el més sorprenent de l'acció d'odi que amaga l'intent de genocidi de la nostra llengua és que els més perjudicats serien tots aquells als quals, sense l'escola catalana, es vol condemnar a ser ciutadans de segona al seu propi país. Volen que hi hagi persones que no puguin viure i conviure en català i castellà, amb igualtat amb la resta de la gent a la seva pròpia terra.

No és propi de sentiments nobles, d'una bona pràctica política, i fins i tot afirmo, segons el meu criteri personal, tampoc és propi de bones persones i de bons sentiments impulsar projectes polítics i culturals que tenen com a horitzó la mort d'una llengua i una cultura. Aquí no valen excuses i dubtes: o s'està a favor de la igualtat de totes les llengües i pobles de tot el món o s'hi està en contra. No es pot ser neutral davant fets culturals d'abast genocida delictiu. Per això cal destacar l'explícita voluntat de mantenir la immersió lingüística que els partits polítics catalans han manifestat, Òmnium Cultural ho ha fet palès i la Federació d'Associacions de Pares i el conjunt absolut dels mestres ho han manifestat.

No hem d'entrar en el joc de politització de la llengua catalana. Cal recordar el que de favorable a la llengua catalana ha dit el nou dirigent de la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola, doctor Blecua, i seguir treballant. Treballant per la igualtat lingüística i cultural dels nens i nenes d'aquest país, fent feina per continuar sent un sol poble. Evitant les provocacions dels extremistes que volen enfrontaments culturals. L'ou de la serp es manté letàrgic en la dreta espanyola present a Catalunya. Afavoreixen lleis que potencien la incultura i els enfrontaments ja des de l'escola. Darrere seu hi ha una inquietant ombra d'anys de dictadures, persecucions i repressió, també de sang i de morts. Però per damunt seu sempre ha acabat triomfant l'esperit català basat en el diàleg cultural del poble i en la fidelitat i defensa de la seva llengua mil·lenària.

 11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici