GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional

Actualitat

Articles i documents

Publicacions

Autors

Col·labora

Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
La Fundació publica "Codificació informàtica del signari ibèric nord-oriental" de Carme J. Huertas

La Fundació publica "Codificació informàtica del signari ibèric nord-oriental" de Carme J. HuertasLa Fundació d'Estudis Històrics i Prohom Edicions anuncien l'edició del llibre de l'autora Carme J. Huertas, Codificació del signari ibèric nord-oriental. Aquest treball fa una proposta d'informatització del signari ibèric nord-oriental en un sistema compatible amb l'aplicació de programari basat en la codificació Unicode. El propòsit d'aquesta tasca d'informatització és oferir als investigadors una eina de transcripció de textos que permeti avançar en el desxiframent de la llengua ibera.

El treball està compost per dues vessants complementàries. D'una banda, la part teòria d'estudi de la temàtica ibèrica sobre llengües, escriptures i cultures paleohispàniques, que inclou el coneixement deles línies actuals d'investigació de diversos especialistes. Tot i que al llarg dels anys, molts investigadors han fet aportacions importants que han ajudat al coneixement de la llengua i a la seva decodificació, l'autora del present treball ha centrat les explicacions teòriques en els trets que han marcat un abans i un després: Manuel Gómez Moreno, Jürgen Untermann, Joan Ferrer i Jané.

Per una altra, el treball pràctic, de tipus informàtic, ha comportat el procés de disseny de les fonts, l’assignació de caràcters al teclat, les propostes de codificació i la introducció d’un corpus de textos en signari ibèric. Una de les dificultats ha estat la fixació d’un corpus de caràcters que, sense ser exhaustiu, inclogués les variables que puguin ser significatives, és a dir, que ting uin un possible valor fonemàtic. Alhora, el corpus havia de ser representatiu de les diverses zones, llengües i cronologia. A tal efecte, l'autora hi aporta unes reflexions i una proposta metodològica. Finalment, descriu els avantatges que pot arribar a comportar la informatització del signari i esmenta algunes eines i recursos que es podran fer servir per tal d’analitzar les estructures i freqüències de la llengua, proposta que és només un petit avenç del que pot arribar a ser, en un futur, el punt de partida de noves investigacions.

Carme Jiménez Huertas (Sant Just Desvern, 1958) va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona i Filologia Catalana a la UOC. És una autora sorgida del col·lectiu literari nascut a Calafell, Cisca Lafell. Signa amb el nom de ploma Carme J. Huertas. Ha treballat diversos gèneres literaris que van de la poesia (Atrapada, 1992), els contes (El darrer ball de les papallones, Premi Lluís de Montsià, 1994), la narrativa (Crònica habitual, Premi Frederica Montseny, 1995), la novel·la (Bolets verinosos, 1998), la novel·la juvenil (Gent de Pedra, Premi Joaquim Ruyra 2002; La Pedra del Sol, 2006), articles de divulgació i d’opinió que ha publicat en diversos mitjans. Recentment ha iniciat una etapa d’investigació i ara ens presenta el seu primer llibre en aquest camp Codificació d’un corpus. Codificació informàtica del signari ibèric nord-oriental.

Accés a la fitxa del llibre
 
 
El dia de Sant Jordi, l'autora serà a la parada de la Fundació per signar exemplars.
 
 
 

 11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici