GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica

Actualitat

Articles i documents

Publicacions

Cartografia

Col·labora

Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Comentaris de lectors al Sabies què núm. 16: Catalans a Califòrnia

Comentaris de lectors al Sabies què núm. 16: Catalans a Califòrnia


El nostre article sobre els catalans a Califòrnia (Sabies que... núm. 16) ha estat rebut amb força interès. Alguns lectors, fins i tot, ens han fet arribar els seus comentaris que, pel seu interès, compartim amb tots vosaltres.

J. M. M., des de Mèxic , ens comenta “Com és de suposar encara és podria dir molt més d'aquest tema, però caldria fer una petita esmena. No es tractà d'un "destacament" de voluntaris catalans sino de tota una Companyia. És un tema encara molt poc estudiat el d'aquesta Companyia malgrat que potser ja es podria armar un panorama força sòlid amb el que hi ha a diferents llibres publicats tan a Catalunya com a Mèxic”.

J.M.C, segurament des de Montblanc, ens diu: “Més que una consulta es una aportació. En aquest article que el suposo no complert hem trobat a faltar a Fra Magí Català, natural de Montblanc (Conca Barberà) que fou missioner a California el segle XIX, i on hi té una placa de reconeixement en un missió prop de San Francisco. Si us convingués us podriem facilitar més dades”.

La intenció dels Sabies que és, per una banda, oferir breus pinzellades sobre aspectes de la nostra història sense pretensió d’exhaustivitat; en aquest cas, sobre un dels episodis més interessants de la història dels catalans al continent americà. Per l’altra, motivar la curiositat dels lectors i, així, estimular–ne la participació activa, no només per ampliar o rectificar la informació que publiquem sinó, sobretot, perquè ens envieu les vostres aportacions sobre temes relacionats amb la història de Catalunya que us sembli que val la pena compartir amb la resta dels lectors d’Histocat, com seria el cas de Fra Magí Català o de la Companyia de Voluntaris al quals fan referència, respectivament, els nostre amics montblanquí i mexicà.

 

Armand Sanmamed
28 de desembre de 2009


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici